Γιατί απαγορεύεται αυστηρά το ψήσιμο στα κάρβουνα, σε εσωτερικούς χώρους

Γιατί απαγορεύεται αυστηρά το ψήσιμο στα κάρβουνα, σε εσωτερικούς χώρους

Γιατί απαγορεύεται αυστηρά το ψήσιμο στα κάρβουνα, σε εσωτερικούς χώρους

Το ψήσιμο σε κλειστούς χώρους με κάρβουνα είναι επικίνδυνο, καθώς κατά την καύση τους απελευθερώνονται σημαντικές ποσότητες τοξικών αερίων, κυρίως μονοξειδίου του άνθρακα (CO). Ακόμη και αν ανοίξετε τα παράθυρα και τις πόρτες στον χώρο που ψήνετε για «λόγους ασφαλείας», μπορεί να συσσωρευτούν θανατηφόρες συγκεντρώσεις CO. Αυτός ο κίνδυνος υπάρχει και με συσκευές που διαφημίζονται ως “ψησταριές εσωτερικού χώρου”, παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιούν κάρβουνο ως πηγή θερμότητας. Το ίδιο ισχύει και για τα μαγειρικά σκεύη που λειτουργούν με κάρβουνο, τα λεγόμενα «hot pots», εάν χρησιμοποιούνται σε εσωτερικούς χώρους.
Το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων της Γερμανίας (BfR) ολοκλήρωσε πρόσφατα ένα ερευνητικό έργο σε συνεργασία με το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Έρευνας και Δοκιμών Υλικών (BAM). Αυτό το έργο διερεύνησε τις συγκεντρώσεις CO που εκπέμπονται όταν ψησταριές με κάρβουνο ή ανοιχτή φωτιά χρησιμοποιούνται σε εσωτερικούς χώρους και πόσος χρόνος χρειάζεται για να θέσει σε κίνδυνο τον άνθρωπο. Το αποτέλεσμα: ακόμη και μετά από σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, επιτυγχάνονται επικίνδυνα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα.
Το BfR έχει επισημάνει τους κινδύνους του ψησίματος σε κλειστούς χώρους εδώ και χρόνια. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν μετρημένα δεδομένα σχετικά με το σχηματισμό, την εξάπλωση και τη χωρική κατανομή του μονοξειδίου του άνθρακα (CO) σε εσωτερικούς χώρους κατά τη λειτουργία ψησταριών κάρβουνου και άλλων πηγών θερμότητας ξυλάνθρακα. Προκειμένου να συλλεχθούν δεδομένα σχετικά με τις συγκεντρώσεις CO σε εσωτερικούς χώρους κατά το ψήσιμο στη σχάρα, διεξήχθησαν πολλά πειράματα, που περιελάμβαναν 800 γραμμάρια κάρβουνου το καθένα.
Οι προκαταρκτικές δοκιμές που έγιναν σε ένα μικρό θάλαμο μέτρησης είχαν ήδη δείξει ότι οι επικίνδυνες για τη ζωή συγκεντρώσεις αερίων επιτυγχάνονται πολύ γρήγορα. Δεδομένου ότι η κατάσταση των μεγαλύτερων εσωτερικών χώρων δεν μπορούσε να αναπαραχθεί στον θάλαμο μέτρησης λόγω του μικρού χωρικού του όγκου, έγιναν πρόσθετες μετρήσεις σε έναν μεγαλύτερο θάλαμο. Λόγω του χωρικού του όγκου των 19 κυβικών μέτρων, ο θάλαμος παρέχει ένα καλό μοντέλο για ένα μικρό γκαράζ ή ένα σαλόνι. Στα πειράματα, η συγκέντρωση CO μετρήθηκε τόσο κάτω από την οροφή του θαλάμου, όσο και σε άμεση γειτνίαση με τη ψησταριά. Δεν εντοπίστηκαν σημαντικές διαφορές, καθώς το αέριο καύσης κατανεμήθηκε σχετικά ομοιόμορφα σε όλο το δωμάτιο. Μετά από μόλις δύο ώρες καύσης των 800 γραμμαρίων ξυλάνθρακα, μετρήθηκαν συγκεντρώσεις CO πάνω από 3000 ppm (μέρη ανά εκατομμύριο). Αν οι άνθρωποι εισπνεύσουν αέρα περιβάλλοντος τέτοιων συγκεντρώσεων, λιποθυμούν μετά από λίγα λεπτά.
Οι μελέτες δείχνουν πόσο γρήγορα μπορεί να συσσωρευτεί το άοσμο αέριο σε επίπεδο που μπορεί να είναι θανατηφόρο: το χρονικό διάστημα μεταξύ των πρώτων εμφανών συμπτωμάτων και της απώλειας συνείδησης είναι πολύ μικρό. Συχνά τα άτομα που πάσχουν από δηλητηρίαση από CO δεν εμφανίζουν αρχικά κανένα σύμπτωμα. Λόγω του κεράσι-κόκκινου αποχρωματισμού της χρωστικής του αίματος, στην πραγματικότητα φαίνονται πολύ υγιείς. Ωστόσο, όταν προσπαθήσουν να σταθούν όρθιοι, οι σωματικές τους λειτουργίες ξαφνικά αποτυγχάνουν με αποτέλεσμα να λιποθυμούν. Επιπλέον, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ακόμη και πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις αποτελούν κίνδυνο, επειδή το αέριο παραμένει στους κλειστούς χώρους για μεγάλο χρονικό διάστημα και συσσωρεύεται στο αίμα.
Ως εκ τούτου, το BAM και το BfR συνιστούν ανεπιφύλακτα να μην χρησιμοποιούνται υλικά καύσης όπως τα κάρβουνα σε εσωτερικούς χώρους ως πηγή θερμότητας για ψήσιμο, μαγείρεμα ή θέρμανση.
Επισημαίνουμε λοιπόν πως, για την ασφαλή χρήση του κάρβουνου, είναι απαραίτητο στους επαγγελματικούς χώρους ψησίματος των επιχειρήσεων εστίασης να υπάρχουν δυνατοί απορροφητήρες και εξαερισμοί, ώστε να διασφαλίζεται η επαρκής κατανομή οξυγόνου στον χώρο και να απομακρύνονται τα επικίνδυνα αέρια του μονοξειδίου του άνθρακα.

Πηγή: https://www.bfr.bund.de/en/press_information/2013/27/grilling_with_charcoal_is_definitely_not_an_indoor_pursuit_-187998.html

Πλεονεκτήματα Κάρβουνου

Πλεονεκτήματα Κάρβουνου

ψησιμο tips

Η επιλογή μιας ψησταριάς μπάρμπεκιου μπορεί να είναι πιο περίπλοκη από όσο νομίζετε. Σίγουρα, οι ψησταριές γκαζιού και πέλλετ είναι βολικές, όπως και οι ηλεκτρικές. Κατά κοινή παραδοχή όμως, τίποτα δεν συγκρίνεται με τη γεύση που μπορείτε να πετύχετε στο φαγητό σας με μια ψησταριά κάρβουνου υψηλής ποιότητας.

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΞΥΛΟΚΑΡΒΟΥΝΩΝ

  1. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΓΕΥΣΗ ΣΤΟ ΦΑΓΗΤΟ

Αυτή η απολαυστική γεύση που παίρνει το φαγητό σας όταν ψήνετε στα κάρβουνα, δεν μπορεί ποτέ να επιτευχθεί με τις ψησταριές πέλλετ, γκαζιού ή με τις ηλεκτρικές. 

  1. ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΟ ΨΗΣΙΜΟ

Με ένα καλό θερμόμετρο, το ψήσιμο στα κάρβουνα γίνεται πανεύκολο. Η μέτρηση της εσωτερικής θερμοκρασίας του κρέατος βοηθάει στο να ψηθεί τέλεια, ενώ τα παραδοσιακά ξυλοκάρβουνα άριστης ποιότητας ΣΙΔΕΡΗΣ, προσφέρουν απόλυτο έλεγχο στο ψήσιμο, παράγοντας ομοιόμορφη θερμοκρασία μόλις σταχτώσουν. Έτσι, επιτυγχάνεται αυτό το τραγανό εξωτερικό στρώμα, ενώ το κρέας σας παραμένει τρυφερό στο εσωτερικό του. Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε το τεστ παλάμης για να υπολογίσετε τις θερμοκρασίες και να αποφασίσετε πότε πρέπει να βάλετε το φαγητό στη φωτιά. 

  1. ΚΟΣΤΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ

Είναι δεδομένο πως οι ψησταριές κάρβουνου είναι πολύ οικονομικότερες από τις ψησταριές γκαζιού, πέλλετ και τις ηλεκτρικές. Παράλληλα, τα παραδοσιακά ξυλοκάρβουνα έχουν αρκετά ελκυστική τιμή, και σας παρέχουν απόλαυση στο ψήσιμο, χωρίς να χρειαστεί να «πονέσει» η τσέπη σας. Ακόμα, μια ψησταριά κάρβουνου δεν χρειάζεται καμία επισκευή για χρόνια, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ψησταριές που απαιτούν συνεχώς την αλλαγή ανταλλακτικών για τη συντήρησή τους.

  1. ΕΥΚΟΛΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ

Το βάρος των ψησταριών υγραερίου, πέλλετ και των ηλεκτρικών, είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό μιας φορητής ψησταριάς κάρβουνου αλλά και των ίδιων των κάρβουνων. Δεν χρειάζεται λοιπόν να κουράζεστε κατά τη μεταφορά, όταν μπορείτε να χαρείτε το ψήσιμο, με πολύ λιγότερο κόπο.

Τα συχνότερα λάθη στο ψήσιμο, και πώς θα τα αποφύγετε

Τα συχνότερα λάθη στο ψήσιμο, και πώς θα τα αποφύγετε

ψησιμο tips

Λάθος Νο 1:

Τοποθετώντας τα τρόφιμα στο ψυγείο, απευθείας στη σχάρα. Το ψήσιμο στη σχάρα φαγητού που είναι κρύο σημαίνει ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να ζεσταθεί και επομένως να ψηθεί σωστά. Επιπλέον, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το φαγητό σας να αρχίσει να καίγεται εξωτερικά χωρίς να έχει ψηθεί καλά εσωτερικά.

Λύση:

Βγάζετε τα φαγητά που θα μαγειρέψετε από το ψυγείο, τουλάχιστον μισή ώρα πριν τα τοποθετήσετε στη σχάρα (ή μια ώρα για μεγαλύτερα κομμάτια κρέατος).

Λάθος Νο 2:

Χρήση ανεπαρκών πυροσβεστών. Οτιδήποτε ανάβει εύκολα δεν σημαίνει ότι είναι κατάλληλο για χρήση ως αναπτήρας.

Λύση:

Το ψήσιμο στη σχάρα είναι μια σοβαρή διαδικασία μαγειρέματος που θα απολαύσετε η οικογένειά σας και εσείς. Μην χρησιμοποιείτε χαμηλής ποιότητας ή ανεπαρκείς αναπτήρες, καθώς μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα του φαγητού που τρώτε. Τα προσανάμματα ΣΙΔΕΡΗΣ είναι η πιο ασφαλής επιλογή και προσφέρουν εύκολο άναμμα της φωτιάς σας, είτε επιλέγετε φυσικά προσανάμματα, είτε συμπαγείς προσανάμματα, είτε προσανάμματα gel.

Λάθος Νο 3:

Το πιο συνηθισμένο και σοβαρό λάθος κατά το ψήσιμο στη σχάρα: όταν τοποθετείτε το φαγητό σας πάνω από κάρβουνα που είναι μαύρα και επομένως δεν έχουν ανάψει σωστά.

Λύση:

Για να ψήσετε με ασφάλεια στη σχάρα, τα παραδοσιακά ξυλοκάρβουνα πρέπει να είναι σωστά αναμμένα. Μόλις ανάψουν τα κάρβουνα και ασπρίσουν, περιμένετε 15 λεπτά για να φτάσει η φωτιά στη σωστή θερμοκρασία για το μαγείρεμα πριν τοποθετήσετε το φαγητό στη σχάρα. Αυτό διασφαλίζει ότι η θερμοκρασία μαγειρέματος είναι σταθερή και ότι το φαγητό σας μαγειρεύεται ομοιόμορφα και με ασφάλεια.

Παραδοσιακά Ξυλοκάρβουνα και μπρικέτες. Οδηγίες χρήσεως και προφυλάξεις

Παραδοσιακά Ξυλοκάρβουνα και μπρικέτες. Οδηγίες χρήσεως και προφυλάξεις

Για τους λάτρεις του ψησίματος, το άναμμα του κάρβουνου αλλά και της μπρικέτας δεν είναι πάντα εύκολο. Η εταιρεία Α. & Γ. ΣΙΔΕΡΗΣ Ι.Κ.Ε – https://www.karvouna.gr, με εμπειρία άνω των 45 ετών στον χώρο των στερεών καυσίμων, προτείνει τους ιδανικότερους τρόπους να ανάψετε πιο εύκολα και φυσικά, με ασφάλεια, τα κάρβουνα και τις μπρικέτες σας.

Η διαφορά ανάμεσα στα παραδοσιακά ξυλοκάρβουνα και τις μπρικέτες έγκειται στο γεγονός ότι για τις μπρικέτες απαιτείται λίγος παραπάνω χρόνος αναμονής μέχρι να ανάψουν, που όμως σας αποζημιώνει στο τέλος.
5

Οι μπρικέτες RED της εταιρείας Η εταιρεία Α. & Γ. ΣΙΔΕΡΗΣ Ι.Κ.Ε αποτελούνται από 100% καθαρό και πεπιεσμένο πριονίδι το οποίο είναι πιο συμπαγές από τα κάρβουνα. Έτσι, η θερμιδική τους αξία είναι πολύ υψηλή και επιτρέπουν σταθερό ψήσιμο για πάνω από 5 ώρες.

5

Οι μπρικέτες ξυλοκάρβουνου RED δεν εκπέμπουν οσμές, δεν έχουν πρόσθετες ουσίες ή χημικά και αποτελούν ένα ασφαλές, ελεγμένο και πιστοποιημένο προϊόν που απευθύνεται στους πιο απαιτητικούς ψήστες λόγω της μεγάλης διάρκειάς τους.

Ο πιο ιδανικός τρόπος να τις ανάψετε είναι ο εξής: Mέσα σε μια καμινάδα ανάμματος τοποθετήστε πρώτα 2-3 τεμάχια προσάναμμα (δαδί / στερεό προσάναμμα σε κύβους κλπ), ανάψτε τα και τοποθετήστε λίγα ξυλοκάρβουνα. Περιμένετε ώσπου να “αρπάξουν” τα ξυλοκάρβουνα και τοποθετήστε τις μπρικέτες RED από πάνω. Όταν κοκκινίσουν οι μπρικέτες, απλώστε τες στην ψησταριά και μόλις δημιουργηθεί ένα ελαφρύ στρώμα στάχτης, είστε έτοιμοι να ψήσετε!

Για εύκολο άναμμα των παραδοσιακών ξυλοκάρβουνων ΣΙΔΕΡΗΣ, τοποθετήστε μερικά κομμάτια ξυλοκάρβουνου στην ψησταριά σας. Από πάνω τους, βάλτε την καμινάδα ανάμματος, προσθέστε 2-3 κομμάτια προσάναμμα (δαδί / στερεό προσάναμμα σε κύβους κλπ), γεμίστε με ξυλοκάρβουνα και ξεκινήστε τη φωτιά σας.
Όταν τα ξυλοκάρβουνα κοκκινίσουν, αφαιρέστε την καμινάδα και απλώστε τα στην ψησταριά σας. Αφήστε να δημιουργηθεί ένα ελαφρύ στρώμα στάχτης και τα κάρβουνά σας είναι έτοιμα για χρήση! Καλή σας όρεξη!

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ: Τα κάρβουνα, οι μπρικέτες ξυλοκάρβουνου καθώς και τα συναφή τους προϊόντα πρέπει πάντα να βρίσκονται μακριά από παιδιά και είναι ακατάλληλα προς βρώση.

Πάντα να επιβλέπετε την εστία της φωτιάς σας και να έχετε επαρκή ποσότητα νερού και άμμου κοντά σας. Η καύση σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο, αφού εκπέμπεται μονοξείδιο του άνθρακα το οποίο και είναι άοσμο. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η χρήση σε κλειστούς χώρους όπως σπίτια, οχήματα και σκηνές.

Να χρησιμοποιείτε τα προϊόντα ξυλοκάρβουνου σε καλά αεριζόμενους χώρους.
Aν υπάρξει επαφή με τα μάτια αφαιρέστε αμέσως τους φακούς επαφής εάν υπάρχουν και ξεπλύνετε με άφθονο νερό.

Σε περίπτωση κατάποσης, πιείτε άφθονο νερό και σε περίπτωση που η ενόχληση συνεχίζει, παρακαλούμε επικοινωνήστε άμεσα με το Τηλέφωνο Κέντρου Δηλητηριάσεων: +30 210 77 93 777

Για περισσότερες πληροφορίες:
ΚΑΡΒΟΥΝΑ ΣΙΔΕΡΗΣ (Α. & Γ. ΣΙΔΕΡΗΣ Ι.Κ.Ε.)
ΝΕΑ ΑΡΤΑΚΗ ΕΥΒΟΙΑΣ / ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
2105577496 – 22210 40131 – 22210 42453

Ψήσιμο στα κάρβουνα, πώς υπερισχύει έναντι του υγραερίου

Ψήσιμο στα κάρβουνα, πώς υπερισχύει έναντι του υγραερίου

Η εταιρεία Α. & Γ. ΣΙΔΕΡΗΣ Ι.Κ.Ε επεξηγεί πως το ψήσιμο στα κάρβουνα υπερισχύει έναντι του υγραερίου

{
Ας δούμε αναλυτικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που προκύπτουν και που τελικά αναδεικνύουν τα κάρβουνα νικητές στην καρδιά μας!
Οι ψησταριές που λειτουργούν με γκάζι, έχουν το σαφές πλεονέκτημα του χρόνου, αφού το μόνο που χρειάζεται να κάνετε, είναι να γυρίσετε ένα κουμπί για να ξεκινήσει η φωτιά και έπειτα να ρυθμίσετε την έντασή της. Ταυτόχρονα, οι ψησταριές αερίου είναι πιο καθαρές, αφού όταν τελειώσετε το φαγητό σας, αρκεί να επιστρέψτε το διακόπτη στη θέση OFF και να τρίψετε τη σχάρα με μια μεταλλική βούρτσα για να καθαρίσει.

Από τεχνικής πλευράς όμως, το γκάζι δεν προσδίδει καμία ιδιαίτερη γεύση στα ψημένα τρόφιμα.

Αντιθέτως, η ψησταριά με κάρβουνο ενδέχεται να μην προσφέρει το ίδιο επίπεδο άνεσης με το γκάζι, αλλά διαθέτει ένα όφελος που ξεχωρίζει πάνω από όλα τα άλλα: η γεύση του καπνού. Η θερμότητα από τα ξυλοκάρβουνα, προσδίδει στο κρέας μια ακαταμάχητη καραμελοποιημένη εξωτερικά και καπνιστή γεύση.

Φυσικά, η ψησταριά με κάρβουνο απαιτεί περισσότερο χρόνο και προσοχή από το γκάζι, από το άναμμα των κάρβουνων μέχρι τη σωστή διαχείριση της φλόγας.

Οι σχάρες με κάρβουνο είναι επίσης λιγότερο δαπανηρές από τις σχάρες αερίου. Το κάρβουνο ταυτόχρονα είναι πιο βολικό από τις μπουκάλες γκαζιού, αφού ειδικά με τις εργονομικές συσκευασίες ΣΙΔΕΡΗΣ, η μεταφορά γίνεται παιχνιδάκι.

Και ας το παραδεχτούμε: το ψήσιμο στα κάρβουνα παρέα με την οικογένεια και τους φίλους μας πριν το τραπέζι, είναι μια αξεπέραστη ιεροτελεστία που καταλήγει σε μια γευστική απόλαυση που το γκάζι ποτέ δεν θα καταφέρει να προσφέρει.